Square Square Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square
Square Square Square Square
Square Square Square Square Square

Rasprava o jačanju europske obrambene suradnje i industrije, predstavljanje zaključaka s radionica, ad hoc rasprava i donošenje Zaključaka

Rasprava o jačanju europske obrambene suradnje i industrije, predstavljanje zaključaka s radionica, ad hoc rasprava i donošenje Zaključaka
Débat sur le renforcement de la coopération et de l'industrie européennes en matière de défense, présentation des conclusions des ateliers, discussion ad hoc et conclusions
Drugi dan konferencije: jačanje europske obrambene suradnje i industrije

Drugog dana Konferencije sudionicima se obratio ministar obrane Damir Krstičević koji je predstavio prioritete hrvatskoga predsjedanja na području sigurnosti i obrane, naglasivši kako su oni usklađeni sa strateškim dokumentima Europske unije. U svom izlaganju osvrnuo se na provedbu europskih obrambenih inicijativa te napomenuo kako je Hrvatska uključena u projekte u okviru Stalne strukturirane suradnje (PESCO). Istaknuo je kako suradnja između EU-a i NATO-a treba biti komplementarna kako bi se izbjegla preklapanja. Ujedno je napomenuo kako je potrebno ojačati napore Unije u postizanju sigurnosti i stabilnosti jugoistočne Europe. Naglasio je potrebu daljnjeg razvijanja europske obrambene industrije te predstavio hrvatska postignuća na tom području. Zaključno je istaknuo kako je za konkurentnost europske obrambene industrije nužno osigurati financijska sredstava u okviru novog Višegodišnjeg financijskog okvira.

Glavni ravnatelj u Europskoj komisiji zadužen za obrambenu industriju i svemir Timo Pesonen složio se kako je nužno nastaviti razvijati strateška partnerstva i transatlantsku suradnju, ali je potrebno raditi i na strateškoj autonomiji Europske unije. Uz to istaknuo je važnost ulaganja u mala i srednja poduzeća koja donose inovacije te je nužno osigurati njihovu prekograničnu suradnju i daljnja ulaganja u razvijanje programa koji će im omogućiti napredak na tom području.

Vršitelj dužnosti zamjenika glavne tajnice Europske službe za vanjsko djelovanje zadužen za Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku i odgovor na krize Pawel Herczynski naglasio je potrebu postizanja koherentnosti na području obrambenih sustava u Europskoj uniji te je napomenuo kako će ove godine biti provedena strateška revizija PESCO-a, koja bi trebala dati jasniju viziju njegovog budućeg razvoja. Zaključno je napomenuo kako je obrana u 21. stoljeću slojevito pitanje koje uključuje strateško promišljanje te povezivanje obrane s drugim područjima i strateškim inovacijama.

U nastavku Konferencije predstavljeni su zaključci s održanih radionica te je provedena rasprava o ad hoc temi.

Rasprava o ad hoc temi uključena je u dnevni red Konferencije po prvi puta radi veće dinamičnosti rasprave te povećanja dodane vrijednost Konferencije te je ujedno izaslanstvima omogućila veći utjecaj na dnevni red, usredotočujući se na najnovija zbivanja.

Prijedlozi za raspravu o ad hoc temi koje su podnijeli nacionalni parlamenti bili su usredotočeni na situaciju u dvije države na jugoistoku Sredozemlja – Libiji i Siriji. U raspravi je istaknuto kako dugotrajni sukobi i humanitarna situacija u ove dvije države predstavljaju prijetnju miru u regiji i utječu na sigurnost i stabilnost Europske unije. Nadalje, nestabilnost u europskom susjedstvu izazov je nastojanjima Europske unije za poboljšanje njezine učinkovitosti i vidljivosti kao vodećeg globalnog aktera.

Konferencija je završena usvajanjem Zaključaka koji će se uputiti predsjednicima nacionalnih parlamenata država članica i predsjedniku Europskog parlamenta, predsjednicima Europskog vijeća i Komisije te visokom povjereniku Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Foto/Video
Pogledajte cijelu galeriju fotografija Pogledajte video arhivu
Sve novosti