Square Square Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square
Square Square Square Square
Square Square Square Square Square

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao na Konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao na Konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na Međuparlamentarnoj konferenciji o ZVSP i ZSOP Europske unije

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na Konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj u obrambenoj politici, u organizaciji Hrvatskoga sabora u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Glavne teme sastanka, na kojem su se okupili zastupnici nacionalnih parlamenata država članica EU-a i Europskog parlamenta, zastupnici europskih država članica NATO-a i država kandidatkinja za članstvo u EU-u te kao posebni gosti zastupnici iz BiH, su: globalni izazovi za postojanu i utjecajnu Europu; vjerodostojna europska perspektiva država zapadnog Balkana te osnaživanje europske obrambene suradnje i industrije.

U svom uvodnom obraćanju, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je izazove s kojima se Europska unija suočava – od sukoba na Bliskom istoku, terorističkih prijetnji, organiziranog kriminala, klimatskih i demografskih promjena, slabljenja multilateralizma i nepoštivanja međunarodnog prava i suvereniteta drugih država do tehnološkog napretka, koji kao jednu od posljedica ima hibridne prijetnje i kroz širenje lažnih vijesti i dezinformacija.

Osvrnuo se i na aktualni izazov koronavirusa koji zahtjeva žurni, učinkovit i koordiniran odgovor na njegovo daljnje širenje, a posebno na novu migrantsku krizu. Istaknuo je da novonastala situacija potvrđuje da Europska unija mora konačno imati jedinstveni odgovor na migrantsku krizu te da mora donijeti politiku koja će biti konkretna, dosljedna, održiva te se temeljiti na solidarnosti i odgovornosti u zaštiti vanjskih granica. Naglasio je da je Hrvatska u tom smislu u potpunosti angažirana - hrvatska policija je u punoj operativnoj funkciji te čuva hrvatsku granicu, koja je ujedno i granica Europske unije. U slučaju veće eskalacije, istaknuo je da Hrvatska razmišlja i o drugim opcijama.

Predsjednik Sabora također je istaknuo da je odgovornost EU-a da zaštiti ono što je njezina srž – a to su temeljne vrijednosti i načela na kojima počiva sigurnost njezinog prostora i građana. Ujedno, njezina je odgovornost ponovo preuzeti ulogu predvodnika u međunarodnim odnosima i globalnog partnera. Da bi ta predvodnička uloga bila vjerodostojna, ona mora biti prije svega zajednička i temeljiti se na načelima jedinstva i odlučnosti u stajalištima, aktivnijeg angažmana i partnerstva.

Po pitanju europske obrambene suradnje, predsjednik Hrvatskoga sabora naglasio je kako Europska unija treba pružati sigurnost svojim strateškim pristupom obrani, sprječavanjem sukoba i upravljanjem krizama te osnaživanjem svojih obrambenih sposobnosti i obrambene industrije. U tom smislu, pozdravio je institut Stalne strukturirane suradnje koji bi trebao osnažiti suradnju kroz zajedničko razvijanje obrambenih sposobnosti, ulaganje u zajedničke projekte te razvoj zajedničke operativne spremnosti.

Istaknuo je također da se vjerodostojnost Europske unije u međunarodnim odnosima odražava i kroz odgovoran pristup prema vlastitom susjedstvu, istočnom i južnom, uključujući i neposredni jugoistok Europe. U tom kontekstu, ponovio je da se Hrvatska zalaže za nastavak djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja kao jamstva stabilnosti, sigurnosti, daljnjeg gospodarskog razvoja i konsolidiranja prostora Europske unije. Naglasio je da se, uoči samita u Zagrebu, intenziviraju aktivnosti i razgovori o njezinom nastavku na različitim razinama te da vjeruje u pozitivni ishod skorih odluka kojima bi se potvrdila europska vjerodostojnost. Zaključio je da Hrvatska očekuje i vjerodostojnost zemalja u jugoistočnoj Europi u njihovom prihvaćanju svih europskih vrijednosti, ispunjavanju kriterija i zadanih reformi radi daljnjeg demokratskog osnaživanja i stvaranja prostora stabilnosti i sigurnosti.

Foto/Video
Pogledajte cijelu galeriju fotografija Pogledajte video arhivu
Sve novosti