Square Square Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square Square Square
Square Square Square Square Square
Square Square Square Square
Square Square Square Square Square

Europski parlamentarci započeli raspravu o aktualnim globalnim izazovima za Europu

Europski parlamentarci započeli raspravu o aktualnim globalnim izazovima za Europu
Les parlementaires européens commencent le débat sur les défis mondiaux qui se posent à l’Europe
Međuparlamentarna konferencija o ZVSP i ZSOP Europske unije

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Miro Kovač otvorio je Međuparlamentarnu konferenciju o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije, naglasivši kako je Hrvatska aktivni zagovornik zajedničkog pristupa država članica izazovima 21. stoljeća kroz okvir i snagu Europske unije.

Predstavio je teme o kojima će se raspravljati na Konferenciji, kroz naglasak na prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem koji se reflektiraju na strateške dokumente Europske unije u novom zakonodavnom ciklusu.

Najavio je važan doprinos hrvatskog predsjedanja Konferenciji uvođenjem novog modela rasprave, kojim se reagira na aktualna događanja te je u dnevni red Konferencije uvrštena rasprava o sigurnosnoj situaciji u južnom susjedstvu Europske unije. Također je naglasio hrvatsku inicijativu ponovnog uvođenja donošenja zaključaka Konferencije.

Zaključno je istaknuo potrebu jačanja uloge i vidljivosti nacionalnih parlamenata te približavanja građanima europskih tema i uloge parlamenata u postupku donošenja odluka u Europskoj uniji.

Sudionicima se obratio i predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Igor Dragovan koji je naglasio kako zajednički angažirani pristup svih država članica razvoju obrambenih sposobnosti i instrumenata može učvrstiti predvodničku ulogu Europske unije. Uz to je upozorio kako razvoj obrambenih sposobnosti treba jasno odijeliti od utrke u naoružanju, jer svako natjecanje u naoružanju ujedno predstavlja i potencijalnu opasnost od eskalacije sukoba.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister u svojem uvodnom obraćanju pozdravio je doprinos Hrvatskoga sabora Konferenciji uvođenjem novih elemenata kojima se promiče daljnje jačanje njezinih potencijala. Istaknuo je važnost tema o kojima će se raspravljati tijekom Konferencije te sudjelovanje i razmjenu mišljenja sudionika Konferencije s visokim povjerenikom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o prioritetima Zajedničke vanjske i sigurnosne politike i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

Foto/Video
Pogledajte cijelu galeriju fotografija Pogledajte video arhivu
Sve novosti